Post sponsored by NewzEngine.com

Source: Whangarei District Council

This page contains information about the construction starting next year on the new Town Basin park.

Updated: 26/08/2019 9:53 a.m.

Design plans have been finalised for a new Town Basin park which will provide an important link between Whangarei’s waterfront, the Huarahi o te Whai Hātea Loop walkway and the City Core.

The project will transform the waterfront site next to the Victoria Canopy Bridge into a new, versatile urban space with an amphitheatre and great lawn for community events and general recreation, a new, small-scale play space, an interactive water feature, a large kinetic sculpture and public amenities.

Construction is due to begin next year and be completed in late 2020 to be ready in time for the opening of the neighbouring Hundertwasser Art Centre (HAC) with Wairau Maori Art Gallery. Whangarei District Council Infrastructure Planning and Capital Works Manager, Shelley Wharton, says the final design of the park incorporates public feedback on a range of concepts.

“The three features that were rated by the public as being the most desirable for the site were viewing terraces, large lawn, and a water feature.

 This design delivers on all these with an amphitheatre to hold community concerts, markets and events, a great lawn for people to gather and relax, terraced waterfront seating, trees for shade, and illuminated water jets for park users to splash around in during summer.”

Mrs Wharton says the land the park is to be built on has a rich Maori and European history and these cultural narratives are referenced in the new park’s design.

The Hātea Loop, which borders the new park will remain open during construction.

There will be a formal naming process for the new park in 2020. At this time, the public will be asked to give suggestions for a name for the new park.

Watch this space over the coming months as we will be featuring more information about the new Town Basin park, taking a closer look at the park’s main features and the background stories that inspired the design.

MIL OSI New Zealand News